Cum se curata argintul?

Prin natura sa, argintul are tendinta de a oxida foarte usor. Daca nu este ingrijit cum trebuie, dupa un timp, la suprafata sa apare o pojghita de culoare inchisa, care nu face decat sa ia orice urma de stralucire a argintului. De aceea, din cand in cand, argintul trebuie curatat, tocmai pentru a preveni acest fenomen.
Cum se poate face acest lucru?
Exista mai multe metode. Cei mai multi oameni aleg sa curete argintul cu sapun si apa calda, insa pe langa aceasta metoda, mai exista alte cateva metode mai vechi (si probabil mai eficiente). Care ar fi ele?
1) cu pasta de dinti. Se ia o pasta de dinti si se pune pe un burete. Datorita caracterului ei abraziv, aceasta va curata petele de pe suprafata obiectelor. Totusi, e o metoda relativ costisitoare si care necesita timp, mai ales ca frecarea argintariei trebuie sa fie facuta cu blandete. Altfel, exista riscul ca obiectele respective sa capete zgarieturi fine, lucru care in mod clar nu e ceva convenabil.
2) spalaturi cu Coca Cola. Intr-adevar, e o metoda mai putin conventionala si nu extrem de cunoscuta. Totusi, ea nu presupune un efort mare ci doar achizitionarea catorva litri de Cola, in functie de numarul si volumul obiectelor de argint pe care doriti sa le spalati. Datorita reactiei bioxidului de Carbon cu aerul, dar si datorita caracterului acid din acest suc, petele de oxidare vor disparea in doar cateva ore. Astfel, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa lasati obiectele pe care doriti sa le curatati intr-un vas in care se gaseste si Cola, urmand ca la final, sa le stergeti cu o carpa uscata, de preferinta dintr-un material moale, capabil sa ajunga si in zonele greu accesibile;
3) cu ajutorul unui sistem electrolitic compus dintr-un lighean de aluminiu in care s-a pus sare. E probabil cea mai simpla metoda si totodata, una dintre cele mai eficiente. Avand la baza principiul electrolizei, argintaria se curata in doar cateva minute, fara eforturi inutile si fara sa va faceti probleme in legatura cu faptul ca obiectele ar putea sa se zgarie.

Mai multe articole folositoare pentru familie si pentru casa puteti gasi pe www.imatei.com, un site dedicat 100% lucrurilor utile.

Niciun comentariu.

Lasa un comentariu